Óbudai Múzeum

1033 Budapest, Fő tér 1. Tel.: 06 1 250 1020, www.obudaimuzeum.hu

obudai_muzeum_logoMÁJUS 6. SZOMBAT

A programokon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció. A maximális csoportlétszám elérése után regisztrációt elfogadni nem tudunk. Kérjük, keresse munkatársunkat telefonon vagy e-mailben: Bartók Linda – bartok.linda@obudaimuzeum.hu

10.00 Családi Felfedező Hátizsák
Városfelfedező hátizsákunk önállóan használható, közös családi játék. Célja, hogy a gyerekek jobban megismerjék Óbuda történetét, nevezetes emlékeit, mindezt élményekkel, játékkal fűszerezve. Rejtvényes versikék vezetnek állomásról állomásra az Óbudai Múzeumban, majd ha kilépnek a Fő térre, a különböző állomásokon izgalmas feladatok várják a gyerekeket. A hátizsákban minden szükséges eszköz és információ megtalálható a tartalmas szórakozáshoz, a benne lévő iránytű utat mutat a ,,sötét” középkor rejtelmeibe, a kavicsok pedig titkokat mesélnek el. A játék időtartama: kb. 1,5 óra. Ajánlott korosztály: 5–12 év + felnőttek. A hátizsák ingyenesen bérelhető az Óbudai Múzeum recepcióján letét fejében, nyitvatartási időben. Bővebb információ: Karsai-Diamant Lívia 06 1 250 1020 vagy diamant.livia@obudaimuzeum.hu

10.00 Rejtőzködő templomaink, kolostoraink – Régészeti séta Óbudán
A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „,Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11–13. században a mai Árpád híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait és magát a királyi, majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost.
A séta állomásai: a ferences kolostor és templom romjai – a klarissza kolostor maradványai – a középkori piactér – középkori lakóház a Lajos utcában – az Óbudai Múzeum pincéjében látható 14. századi gótikus Szűz Mária-templom alapfalainak részlete – a református templom és parókia pincéje, az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékei. Időtartam: kb. 2 óra. Találkozó az Óbudai Múzeum recepcióján (bejárat a Szentlélek tér felől).

15.00 Óbuda eltűnt utcái” – Tematikus történeti séta
Egyszer volt, holt is volt? – teszik fel sokan a kérdést, akik a szürke panelrengetegben keresik a valamikori, ódon Óbuda utcácskáit, házait. Az új múzeumi séta során a résztvevők megismerkedhetnek ezeknek a különböző okok miatt (hídépítés, szanálás, panelépítés) eltűnt, megszűnt, hajdanvolt utcák elhelyezkedésével, történetével és fontosabb épületeivel Belső-Óbudán. A sétán felidézzük a régi városrész elfelejtett hangulatát és világát. Időtartam: kb. 2 óra. Találkozó az Óbudai Múzeum recepcióján (bejárat a Szentlélek tér felől).

Save

Save

Save