Óbuda Napja 2017

Jó dolog, ha egy kerület életében vannak saját ünnepek. Mint ahogy egy családi közösséget is összehoz a születésnapok, névnapok közös ünneplése, úgy alakítja, erősíti a közösségeket egy ilyen esemény.

Óbuda-Békásmegyer mindig is híres volt a lokálpatriotizmusról, mert az itt élők büszkék voltak szűkebb pátriájukra, s bármikor készek voltak tenni is azért, hogy szebb, jobb legyen az élet a lakóhelyükön. S legalább ilyen fontos számukra, hogy legyen módjuk arra is, hogy a jeles napokon együtt ünnepeljenek. Jó alkalom ez a kötetlen találkozókra a barátokkal, ismerősökkel, s arra is, hogy egy-egy közösség tovább örökítse a fiataloknak értékes hagyományait. S mivel a kerület történelme roppant gazdag, jócskán akad olyan érték, amit kár lenne feledni.

 Óbudán immár komoly hagyománya van annak, hogy május első hétvégéjén színpompás forgataggal, nívós programokkal ünneplik a kerület ünnepét.

Ez egyszerre jelenti a nyár nyitányát, a virulásnak indult természet köszöntését és olyan hagyományok előtti tisztelgést, mint a Flórián napi ünnep, mely kiemelt szereppel bír a kerületben. Jól megférnek itt együtt a századfordulós kosztümök, a gyermekzsivaj, és a különböző stílusú zenei műsorok. Sőt, ez ad lehetőséget arra, hogy valamennyi korosztály úgy érezze, hogy róla, neki szól ez a nap. Ezt erősíti az a rendkívül gazdag és változatos kulturális program is, melyet a kerület több pontján kínál az eseményt szervező Óbudai Kulturális Központ.

 S mivel az igazán kedves ünnepekre nagy várakozással és izgalommal készül az ember, néhány éve a központi helyszínnek számító Fő téren, már az ünnep előestéjén is vannak programok, így pénteken este remek koncertekkel hangolódik az ünnepre a közönség.

A rendezvény fő célja az, hogy a kerület lokálpatriotizmusát szem előtt tartva, nívós műsorokkal kínáljon kellemes együttlétet a családoknak. S ezzel mintegy reprezentálja is, hogy miként sáfárkodhat a múlt szellemi örökségével egy közösség oly módon, hogy ne csak a kerület polgárai érezzék jól magukat, hanem azok is, akik a város különböző pontjairól látogatnak el hozzánk.

Az ünnepre hangolódást az Ivan & The Parazol, majd a kerület nagy kedvence a Quimby koncertje biztosítja, s ehhez nyújt kellemes hátteret a gasztronómiai kalandozások sora.

A rendezvény szombaton folytatódik, immár több helyszínen.

A Szentlélek téren először Halász Judit ad koncertet a gyerekeknek. A korai időpont ellenére

a kezdésnél már egy gombostűt sem lehet leejteni, s a dalokat együtt éneklik a művésznővel a kicsik és a szüleik is. Őt a Langaléta Garabonciások követik, majd koncertek sora vár a közönségre: The Luckies, Kerekes Band, Esti Kornél, s végül a Vad Fruttik.

Egy másik helyszínen, a Kobuciban is főszerephez jut a zene. Itt az Óbudai Danubia Zenekar vonósnégyese lép fel, majd sor kerül az ünnepélyes díjátadókra. A kitüntetettek Bús Balázs polgármestertől vehetik át az Óbuda Kultúrájáért díjat, a Pro Óbuda díjat, az Óbuda Sportolója díjat, a Hidegkuti Nándor Emlékplakettet.

Ezután folytatódik a zene a Frenk akusztik és a Biorobot koncertjén.

A szellem táplálása mellett a szervezők nem feledkeztek meg a testről sem. A Gasztrosétány ezernyi finomsággal hívogatja majd a vendégeket, s ember legyen a talpán, aki nem csábul el a gazdag választék láttán. Már csak azért is, mert a kísértés már messziről támad. Még nem is látjuk az ínyencségeket, de az illatuk már legyőzött bennünk minden ellenállást. Már csak azt kell eldöntenünk, hogy mi legyen a sorrend. A tradíciókat tisztelve kezdjük a kenyérlángossal és egyéb főételnek számító fogással, vagy rúgjuk fel a megszokás sorrendjét és engedjünk előbb az édes kísértésnek, amit a válogatott édességek gyakorolnak ránk? S bár mindannyian arra készülünk, hogy igazi, kellemes tavaszi idővel járulnak az ünnephez az égiek, szomjoltó italokból is teljes lesz a paletta. A fázóknak pálinkát kínálnak, a többieknek nemes borokat, az esernyős szobrok körül kialakított borudvarban, ahol gitármuzsika és harmonikaszó emeli a hangulatot. Nem feledkeztek meg a sörivókról sem, őket kézműves sörökkel kényeztetik, hogy mindenki elégedett legyen.

A gyerekek pedig vízzel és üdítővel olthatják szomjukat. A szenvedélyes kávéivókat pedig zamatos kávéval kecsegtetnek a tér több pontján is.

A kerület meseszép Fő tere a legnagyobb átváltozó, mert bármely évszakban tökéletesen idomul az ünneplők kívánságaihoz, fokozva az ünnepi hangulatot. Óbuda Napján szépséges épületeivel, no meg egy fiákerrel, századfordulós ruhákkal azt az érzetet kelti, mintha nem csak az itt élők, de egyenesen a múlt és a jelen adtak volna egymásnak randevút. Mindezt alátámasztják a régi játékok, bábok és mutatványosok, s a köztük sétáló, telefonáló felnőttek és kamaszok. Szerencsére ide mindenki azért jön, hogy jól érezze magát, barátokkal múlassa az időt és a bőség eme pazar kínálatából szemezgetve ünnepeljen.

S közben azért arra is szakít időt, hogy emlékezzen és fejet hajtson a nagy elődök és a ma kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészek, sportolók előtt.

Igazi családi program ez, ahol a kicsiket Játékudvar várja, megannyi izgalmas játékkal versengéssel, s aki a felnőttek közül jól sáfárkodik az idővel az a szórakozás mellett informálódhat a Civil udvarban, vagy kontrollálhatja az egészségét a szűrővizsgálatokon.

A képzőművészet rajongóit kiállítás várja az Esernyős Galériában és a Kórház utcai szabadtéri tárlaton, de az Óbudai-, a Kassák-, az Aquincumi-, a Kiscelli Múzeum és a Platán könyvtár is izgalmas látnivalókkal várja a vendégeket, akik ezen a napon ingyen látogathatják a tárlatokat. Mint ahogy több vendéglő és cukrászda is kedvezménnyel kedveskedik a betérőknek.

 A felsoroltak is bizonyíthatják, hogy a kerület ünnepén unatkozni lehetetlen lesz, inkább az okoz majd fejtörést, hogy ebből a bőséges és ingyenes kínálatból miként szerkessze meg mindenki a saját programját úgy, hogy minél több élménnyel zárhassa a napot, s jusson idő ráérős beszélgetésekre is.

 A részletes műsort megtalálják a rendezvény műsorfüzetében, vagy látogasson el az obudanapja.hu oldalunkra!

  Vincze Mara