Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar

Novai Gábor 14 éve hívta életre a formációt, mely azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Ő nem volt ismeretlen a közönség előtt, hiszen zenélt a Hungáriában, a Generálban, a Dolly Rollban és több ismert együttesben is. Sőt ő volt a társszerzője a Hotel Menthol musicalnek is.

Marót Viki meglepte a közönséget azzal, hogy a retro mellett tette le a voksát, az akkor oly divatos lánybandák helyett. Az élet viszont őket igazolta, mert Viki sokak számára divatot diktál a megjelenésével és Gábor dalai ma is tömegeket vonzanak.

– Azért ez nem volt ennyire egyszerű, mert a reklám, a jó PR kell a legjobb bornak is. Nekünk sokat segített abban, hogy a formáció országszerte ismert lehessen, hogy mi lettünk a Bagi -Nacsa show állandó zenekara – árulja el Novai Gábor.

– Hittétek, hogy ez egy ilyen tartós dolog lesz?

– Inkább csak reméltük, s szükség volt hozzá egy nagy adag szerencsére is. Jókor találtam ki a formációt, s a formát, éppen dúlt a retro láz. S ahogy az is jó ideje tartja magát, minket is folyton hívnak az ország minden pontjára.

– Bár a koruk, stílusuk beleillik ebbe a megnevezésbe a számoknak, azért aki ismerte a régi hangszerelést, az azonnal észreveszi, hogy új, fiatalos „külsőt” kaptak a dalok.

– Mivel zömmel a saját szerzeményeim, így bátran nyúltam hozzájuk, s igyekeztem úgy alakítani, hogy megmaradjon minden, ami időtálló, de nem fukarkodtam az új hangzásokkal sem, hogy ne menjen el nosztalgiába a dolog. Engem is inspiráltak az új verziók és Viki is a sajátjának érezhette őket. Ez fontos volt, mert két évvel fiatalabb a lányomnál, s csak akkor működik jól a csapat, ha mindenki magáénak érzi a dalokat. Talán az is a mi malmunkra hajtotta a vizet, hogy Viki a bátyja, Flipper Öcsi mellett ebben a zenei világban nőtt fel, ettől olyan hiteles.

– Szeretem azt a kettősséget, hogy a színpadon egy szexi díva, ízig-vérig nő, s láthatóan lubickol ebben a szerepben, s mégis van benne távolságtartás, nem vonzza a celeb lét.

– Pedig ajánlatokat bőven kapott, de sem ő, sem a zenekar nem érezte úgy, hogy a színpadon kívül kell meghódítanunk a közönséget. Azt élvezi, hogy a rajongók másolják a ruháit, divattanácsot kérnek tőle, de az olcsó siker cseppet sem vonzza. Szerencsére rengeteg felkérésünk van, s a szabadidőnkben boldogan vagyunk hétköznapi családanyák, családapák.

– Egyfajta mintául szolgáltok ahhoz, miként lehet a generációs különbségeket úgy összefésülni, hogy az nektek és a közönségnek is hasznára legyen.

– Valóban élvezzük, hogy a koncerteken olykor együtt csápol a család, s talán ezáltal az otthoni különbségeket is könnyebb elsimítani. Szerencsés találkozás a mienk, s remélem, még van benne néhány év, mert szeretünk együtt zenélni. Inspirációnak sem utolsó a két generáció jelenléte a zenekarban, s a dallamos, táncolásra csábító zenének örökké lesz létjogosultsága a világ minden színpadán.

Ebből nyújtunk át egy dinamikus csokrot a Békásmegyeri közönségnek, s reméljük, hogy nem csak a tetszésüket nyerjük el a koncerttel, hanem táncra is csábítjuk őket.

Vincze Mara