Csillaghegy Napja

Május 6-án ismét látványos korzóvá változik a Mátyás király utca egy része, melyet lezárnak a járművek elől. Az utat sátrak szegélyezik, s mindegyik rejt valami izgalmas látnivalót. Az itt élők számára évek óta jó alkalom az Óbuda Napján megtartott Csillaghegy Napja, hogy legendás lokálpatriotizmusuknak teret adva megmutassák az ide látogatóknak, hogy miként őrzik, örökítik tovább értékes hagyományaikat.

Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere, s egyetlen korosztályról sem feledkeztek meg a szervezők. Aki évközben lemaradt egy-egy számára kedves programról az most bepótolhatja, mert számtalan kézműves foglalkozáson kóstolhat bele a közösségi ház tanfolyamait vezető szakemberek, művészek segédletével. Sőt, a ház előterében megcsodálhatja a szövő tanfolyamon résztvevők legszebb munkáit is. A gyerekeknek egész napos időutazást kínálnak, ahol próbára tehetik ügyességüket a letűnt korok kedvenc játékaiban, belekóstolhatnak a gólyalábazás, zsonglőrködés izgalmas világába, vagy bábozhatnak, kenyeret süthetnek, és nem marad ki a sorból a zene és az éneklés sem. S miközben ezeken a folyamatosan zajló programokon vesznek részt, le ne maradjanak más látnivalókról, arról Kurucz Éva a nap háziasszonya gondoskodik.

A színpadon eközben már bognár Szilvi és zenekara ad koncertet a kicsiknek, így nem árt jó előre megtervezni, hogy mit is szeretnének látni, hallani, kipróbálni a gyerekek.

Az ünnepélyes megnyitóra 11 órakor kerül sor, ahol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő mond köszöntőt, s a rendezvény vendége lesz Puskás Péter alpolgármester is. A megnyitó édes pillanatairól ezúttal is a Cserfalvi Cukrászda gondoskodik. Évek óta tartó hagyomány, hogy ezen a napon hatalmas tortával ajándékozzák meg a program résztvevőit, s akiben van elég vállalkozó szellem, az otthon is elkészítheti a mennyei desszertet, melynek receptje letölthető a www.cserfalvicukraszda.hu oldalról. S mivel a csillaghegyiek nem félnek attól, hogy ebéd előtt halmozzák az édességeket, a színpadon a Kis Göncöl ropja a táncot, melyhez a Bazseva zenekar szolgáltatja a talpalávalót. Őket a helyi általános iskolások váltják a színpadon.

Az már egyéni döntés kérdése, hogy a nézők otthon költik el az ebédjüket, vagy a helyszínen kínálkozó lehetőségek közül választanak, de halat nem érdemes rendelni, mert 13.15-koz már újabb programmal hívogat a pódium. Fabók Marcsi bábszínháza után az évszakok rejtelmeivel ismerkedhetnek a kicsik, s közben még dalra is fakadnak. És innen nincs megállás, mert előadók és műfajok sora vonul fel az alkalmi színpadon, s hol megnevetteti, hol dalra, táncra csábítja a nagyérdeműt. A Freak Fuison Cabaret társulata beavat minket a manézs izgalmas világába, sajátos humorába, majd a csillaghegyiek nagy kedvence Berecz András teszi próbára a nevető izmaink teherbírását. S ha ezek már elfáradtak, jöhet a következő izomcsoport és fellépő. A Gönczöl Néptáncegyüttes, – melyet szintén a Bazseva zenekar kísér – táncba hív mindenkit, s a tapasztalat az, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki könnyen csábul el, ha megszólal a zene és a táncosok is rákezdenek.

Számtalan táncház bizonyítja, hogy a csillaghegyiek nemre, életkorra való tekintet nélkül imádnak táncolni.

S ha már tetőfokán lesz a hangulat, s fáradnak kicsit a táncolók, a program szervezői még rátesznek egy lapáttal, hogy igazán emlékezetes műsorral záruljon a nap. Az esemény záró koncertjét Kovács Kati adja, aki már többször meghódította a Fő teret, s most a csillaghegyiek kedvét keresi majd fantasztikus dalaival és egyéniségével.

A fentiek is bizonyítják, hogy aki Csillaghegyet választja az ünneplés helyszínéül, az jól jár!

Vincze Mara