Békásmegyer – Közbiztonsági nap

Idén is a Csobánka tér ad otthont a dupla ünnepnek, ahol Közbiztonsági Nap és Óbuda Napja lesz egyszerre. A közösségi házzal szemben lévő rét erre az alkalomra előbb akadálypálya lesz, majd a bemutatók után a színpad köré gyűlik a közönség, ahol a kulturális programok zajlanak.

A környéken élők, évek óta igyekeznek úgy alakítani a családi tennivalókat, hogy szombaton legyen idejük rá, hogy ezt a néhány órát a téren töltsék el. Igazi családi program vár rájuk, ahol felnőtt és gyerek egyaránt remekül érezheti magát. A szokásos szombati rutin – bevásárlás, főzés, takarítás – helyett, ezen a napon a ráérős üldögélés, sátrak és látnivalók helyszínei között sétálás a program.

A gyerekek különösen élvezik, hogy ezen a napon nem csak izgalmakban van részük a katasztrófa bemutatón, hanem abban a kiváltságban is, hogy kipróbálhatják milyen érzés a rendőrmotoros nyergébe pattanni, vagy felmászni a tűzoltó autóra, esetleg átvenni a mentőautó kormányának kerekét. S van-e pompásabb érzés annál, mint büntetlenül dudálni a járműveken, bekapcsolni a kék villogót?

S hogy senki se maradjon le semmiről, amit a műsorfüzetből kiszemelt, arról a nap háziasszonya Pintácsi Viki gondoskodik, aki időben felhívja a nézők figyelmét arra, hol és mikor kezdődnek a vágyott programok. S míg egyik helyszínről a másikra masírozik az aprónép, a kis kezekben egyre szaporodnak a színes léggömbök melyekkel a résztvevő testületek és a rendezvény szervezői ajándékozzák meg őket.

A szakmai sátrakban is számtalan látnivalóval teszik színessé a rendezvényt. S bár a tűzoltó-, mentő- és rendőrautók elhelyezkedése arról árulkodik, hogy riasztás esetén percek alatt bevetésre készek, ebből a gyanútlan vendégek mit sem veszek észre, hiszen olyan nyugalommal magyarázzák, kalauzolnak mindenkit, mintha ez lenne az egyetlen feladatuk.

Eközben a közösségi ház udvarában a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági és oktató programja várja a gyermekeket, a rét szélén pedig egész nap vidámpark üzemel.

Délidőben kicsit ritkul a tömeg, a közelben lakók hazamennek egy gyors ebédre, de bőven akadnak olyanok is, akik ezen a napon inkább az árusok kínálatával oltják éhüket, szomjukat.

Az ünnepélyes megnyitó és a Közbiztonsági Díj átadása előtt a rendőrzenekar pattogós dallamokkal gyűjti egybe a közönséget, hogy mindenki láthassa és ünnepelhesse az elmúlt év hőseit, akik Kelemen Viktória alpolgármestertől vehetik át a kitüntetésüket.

Ezután pedig kezdetét veszi az estig tartó színes forgatag. Először a Braunhaxler Dalkör szórakoztatja a nagyérdeműt, majd felvonul a Szárnyas Sárkányok óriásbábos csoport, hogy boszorkányos ügyességgel előadott mutatványaikkal kápráztassák el a nézőket. Olyan magától értetődő természetességgel lépdelnek, trükköznek, hogy azt csak megtapsolni lehet.

Mint ahogy kijár a hangos tetszésnyilvánítás a Bergengóc Zenegóc előadásának is, mely egyszerre szórakoztat és tanít, s bizony nem haszontalan ellesni tőlük, hogy miként lehetnek a mi hétköznapjaink is értékesebbek, élhetőbbek, ha a szeretet és a megbecsülés vezérli a tetteinket. Ha figyelünk egymásra és a minket körülvevő világra is.

S ha már a hagyományok őrzéséről esett szó, az utóbbi években az is ide sorolható, hogy az ünnep része egy látványos produkció, ahol vagy a zászlók lengetésének mesterei a fellépők, vagy mint idén is, a dobverőket kezelik ördöngös ügyességgel, ahogy a Ritmo 2003 Batucada Band teszi.

A szervezők pedig abban utolérhetetlenek, ahogy a műsor felépítésével képesek fokozni a téren a hangulatot, hiszen alig ér véget a ritmusparádé, máris időutazásra hívja a közönséget Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, hogy igaz retro hangulattal koronázzák meg a napot.

Mivel nem először járnak itt, a közönség tudja, hogy számtalan régi slágert hallhat tőlük progresszív feldolgozásban, így ember legyen a talpán, aki beéri majd azzal, hogy csak hallgatja őket, s nem perdül táncra velük együtt.

Vincze Mara